3.4.2008

Kölnin ja Frankfurtin tunnelmia

Kirjoittelen nyt ajankulukseni vähän reissusta Kölniin ja Frankfurtiin ennen pääsiäistä. Tarkoituksenani oli tänä iltana lähteä bileisiin yliopistolle (lippukin oli jo ostettuna), mutta kurkku on kipeä ja lämpöäkin hieman, joten parempi pysytellä kotona... Ja heti kukonlaulun aikaan pitäisi lähteä jonottamaan lippuja Prahan reissulle. Kyseessä on meille vaihtareille järjestetty reissu, ja liput saa vain henkilökohtaisesti jonottamalla. Mutta siis asiaan!

Hyvä ystäväni M tuli luokseni Suomesta torstaina viikko ennen pääsiäistä. Illan ja perjantai-aamun pyörimme täällä sateisessa Mannheimissa ja iltapäivällä suuntasimme junalla kohti Kölniä. Junamatkalla näimme upeita maisemia Reinin varrelta ja matka menikin joutuisasti eväs-Brezeleiden ja maisemien ansiosta. Kölnissä heti rautatieasemalta ulos astuttuamme näimme yhden käyntikohteemme, Kölnin tuomiokirkon. Iltavalaistuksessa kirkko oli jopa pelottavan oloinen (luonnossa oikeasti nuo ekan kuvan valoisat kohdat näyttivät ihan vihreiltä, kuva ei tee oikeutta kirkon vaikuttavuudelle), päivällä vain ihmettelimme kirkon kokoa ja monimutkaisia koristuksia.

Eihän tuota kirkkoa millään saa edes kuvattua, niin suuri se on... Kölnissä lauantai meni tutustuesa kaupunkiin jalkaisin ja sunnuntaina suuntasimme kohti Suklaamuseota. Se olikin mielenkiintoinen paikka, oli suklaan ja kaakaon historiaa, tietoa kaakaohedelmäpuun kasvuolosuhteista ja sadonkorjuusta sekä sokerina pohjalla "tehdaslinja", joka alkoi kaakaopavuista ja päätyi valmiiksi käärepaperiin pakatuiksi suklaapalapusseiksi. Oli mielenkiintoista nähdä miten tuota ihanaa herkkua valmistetaan - ja saatiin jopa maistiaisia. Tuossa allaolevassa kuvassa oli sulan suklaan "suihkulähde" ja siihen yksi museon työntekijöistä kastoi keksipaloja ja jakoi vierailijoille. Hyvää oli! :)
Maanantaina kävimme ihmettelemässä tuomiokirkkoa sisältäpäin ja iltapäivällä matkasimme kovaa vauhtia Frankfurtiin. Nopeusnäytön mukaan kovimmillaan mentiin yli 300 km/h tunnissa (tarkemmin en enää muista...) ja matka taittui hieman reilussa tunnissa. Tiistaina käyntikohteenamme oli Palmengarten, jossa olikin jos vaikka minkälaista palmua, kukkaa, kaktusta ja muuta kasvia. Nähtiinpä myös kaakaohedelmäpuu hedelmineen yhdessä talossa. Kesällä tuolla olisi vielä enemmän katsomista, kun ulkoalueetkin olisivat näyttäviä. Ulkona oli esimerkiksi ruusutarha, joka varmasti on upea, kun ruusut kukkivat. Allaoleva kuva on Palmenhausesta, jossa vierailimme ensimmäisenä.
Kasvien ihailun jälkeen siirryimme tutustumaan kaupunkiin kaupunkikierroksen merkeissä. Yllättävän paljon erilaisuutta Frankfurtista löytyy, on Bankenviertelin pilvenpiirtäjiä...

...ja toisaalta taas vanhaa (tai vanhannäköistä) rakennuskantaa. Alla oleva kuva on Römerbergistä, joka on vain 25 vuotta sitten suunniteltu ja rakennettu vanhojen kuvien mukaan. Vain yksi joenrannassa oleva talo on alkuperäinen, joka säilyi pommituksissa ja tulipaloissa.

Keskiviikkona vierailimme Zoossa, jossa olikin paljon erilaisia eläimiä läheltä ja kaukaa. Yksi suosikeistamme oli tämä tiikeri!Afrikan elukoita oli muitakin, kuten leijonat, sarvikuono, seeprat ja kirahvit. Toisaalta taas oli pingviinejä, erilaisia apinoita, merileijonia, erilaisia lintuja, hyönteisiä, matelijoita jne. Yksi mielenkiintoisimmista taloista oli yöeläjien talo, jossa päivisin on eläimillä keinotekoinen yö ja yöllä keinotekoinen päivä. En ole aikaisemmin nähnyt missään noita yöllä liikkeellä olevia eläimiä ja siksi oli mielenkiintoista katsella niitä. Yleensäottaen eläimille oli yritetty luoda mahdollisimman hyvin luonnollisia elinolosuhteita vastaavat olot häkkeihin kasvillisuuden yms avulla. Toki tietenkään ei vankeudessa elävien eläinten olot ole samanlaiset kuin luonnossa, mutta hyvä, että sentään on yritetty tehdä eläinten oloista paremmat... Eläinten ihmettelyn jälkeen suuntasimme Main toweriin, joka on ainoa yleisölle avoin pilvenpiirtäjä Frankfurtissa. Hissi meni ylös 54 kerrosta vajaaseen minuuttiin 18 km tuntinopeudella ja sitten piti vielä itse kiivetä pari kerrosta ylöspäin näköalatasanteelle, joka on 200 metrin korkeudessa. Ja sieltä olikin aivan huikeat näköalat!
Lievästi korkeanpaikan kammoa potevana tasanteen reunalle piti mennä hitaasti (vaikka siellä tietenkin oli korkeat kaiteet) ja loppuvaiheessa kun otin kuvia, tuntui, että rupeaa ihan huimaamaan se korkeus! Deutsche Bankin Debet ja Kredit olivat aika hienot paritornit...
... ja Main halkoo kaupunkia. Kuvassa etualalla on Römerberg sekä remontin alla oleva tuomiokirkko.
Torstaina karistimme sitten Saksan pölyt jaloistamme ja lensimme Suomeen viettämään pääsiäistä. Matkamme oli oikein onnistunut (vaikka sää olisikin voinut olla hieman parempi)! Ohjelmaa ja kiireetöntä kiertelemistä ja kaupunkeihin tutustumista oli sopivassa suhteessa ja tottakai mieleen jäivät myös kaikki ne herkulliset ruoat, kakut ja välipalat, joita matkalla tuli maisteltua. Kölnissä maistoin jopa lasillisen Kölschiä (paikallista olutta) bratwurstin, hapankaalin ja paistettujen perunoiden kera, vaikka yleensä en olutta juokaan. :D Saksalaisen ruuan lisäksi tuli syötyä ainakin italialaista, intialaista ja thaimaalaista ruokaa. Ja jäätelö on kyllä hyvää, siitä ei pääse yli eikä ympäri! Eli tuli noita makumuistojakin keräiltyä kaikkien muiden kivojen muistojen lisäksi. :)
Tällaisia matkamuisteloita tällä kertaa, seuraavan kerran ehkä jotain neuleasiaakin!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hellurei!
M kertoilikin, että teillä oli ollut mukava matka. Harmi ettei ennätetty näkemään mutta juhannuksena sitten pidemmän kaavan mukaan, eikös:)
Olet taas tehnyt ihania neuloksia, täällä edelleen kateellisena taidolle sekä kärsivällisyydelle!
-a

Kristiina kirjoitti...

Moi A! Ja kiva kun piristit flunssaista päivääni... meinaa vähän lämpöä pitää yms.

Jep, juhannuksena sitten saunaa, paljua, musaa, kisailua, hyvää ruokaa ja sidukkaa - ja ennen kaikkea teidän mahtavaa seuraa! Mä odotan jo ihan innoissani! :D Olisi tosiaan ollut kiva nähdäkin, ja kuulla sinunkin reissustasi. Ja kiitos kehuista, mähän ihan punastun täällä... :)